Nieuws

Kwartaal update 1e kwartaal 2017

De (maand)dekkingsgraad van Stichting Pensioenfonds SCA is in het eerste kwartaal 2017 uitgekomen op 101,1%. In deze periode is een totaalrendement behaald van 1,5%. Het belegde vermogen is toegenomen met euro 8,6 miljoen tot euro 437,2 miljoen.

Financiële positie
Het belegde vermogen is in het eerste kwartaal toegenomen mede door een rendement op vermogen van 1,5% tot euro 437,2 miljoen. De verplichtingen daalden, met name door stijging van de rente van 1,39% tot 1,49%, met 0,9% tot euro 432,3 miljoen. In de eerste drie maanden van 2017 is de maanddekkingsgraad hierdoor gestegen van 98,3% tot 101,1%. De beleidsdekkingsgraad van Stichting Pensioenfonds SCA steeg gering van 95,0% eind 2016 tot 96,6%. De beleidsdekkingsgraad is de verhouding tussen het belegde vermogen en de verplichtingen als gemiddelde van voorgaande 12 maanden.

Het kwartaalrendement bedroeg 1,5%. Het rendement over de Matching portefeuille (obligaties, rente swaps en kasmiddelen) was negatief met 3,2% door stijging van de rente. De Return portefeuille (obligaties van opkomende markten, aandelen en vastgoed) behaalde een positief rendement van 5,5%, met een positieve bijdrage van Emerging Market Debt (4,7%) aandelen (6,9%) en vastgoed (0,8%) De ontwikkelingen van de financiële positie in 2017 en de lange termijn rendementen worden in onderstaande tabel weergegeven:

update-mei-2017.jpg Toelichting op ontwikkelingen voor de beleggingsportefeuille
In het eerste kwartaal van 2017 is de DNB afgeleide rente gestegen 1,39% tot 1,49% als gevolg van een complexe mix van onder meer hogere groeiverwachting, toenemende inflatie en mogelijke tapering door de ECB. Dit resulteerde in een daling van de waarden in de Matching portefeuille. Daarentegen reageerden de aandelen positief op de hogere wereldwijde groeiverwachtingen met name bij opkomende economieën. Dit leidde overigens ook tot daling van de rente aldaar en dus hogere waarden voor Emerging Market Debt. Bij vastgoed was er sprake van herstel van rendement in de Nederlandse winkelsector.

Aanpassingen in de beleggingsportefeuille
In het eerste kwartaal van 2017 is de rente-afdekking verlaagd van 47% tot 41% wat in combinatie met de stijging van de rente een positief effect had op de dekkingsgraad. Tevens is het belang in beursgenoteerd vastgoed uitgebreid zodat de vastgoedportefeuille in totaal circa 10% van de gehele portefeuille uitmaakt.

Verwachtingen 2017
Voor 2017 wordt in ontwikkelde economieën als Europa en de Verenigde Staten een hogere inflatie verwacht. Dit kan tevens resulteren in hogere rentes. Aandeelkoersen zijn vooruit gelopen op toekomstige hogere winstgroei. Het is nog niet duidelijk of deze ook zal materialiseren.

Bekijk de pdf versie van dit bericht.