Nieuws

Kwartaal update 2e kwartaal 2016

De beleidsdekkingsgraad van Stichting Pensioenfonds SCA is op het einde van het tweede kwartaal 2016 uitgekomen op 97,4%. Dit is een daling ten opzichte van eind 2015 toen de beleidsdekkingsgraad 102,0% bedroeg. Over het eerste halfjaar van 2016 is een totaalrendement behaald van 9,7%. Het belegde vermogen is toegenomen met euro 38 miljoen tot euro 426 miljoen.

Financiële positie

De beleidsdekkingsgraad van Stichting Pensioenfonds SCA is op het einde van het tweede kwartaal 2016 uitgekomen op 97,4%. Daarmee is de dekkingsgraad gedaald ten opzichte van eind 2015 (102,0%).

De beleidsdekkingsgraad is de verhouding tussen het belegde vermogen en de verplichtingen als gemiddelde van voorgaande 12 maanden. Het belegde vermogen over de eerste jaarhelft 2016 is toegenomen mede door een rendement op vermogen van 9,7% tot 426,2 miljoen. De verplichtingen stegen, met name door daling van de rente, met 16,5% tot euro 451,7 miljoen.

Het totaalrendement over het eerste halfjaar van 2016 bedroeg 9,7%. Het rendement over de Matching portefeuille (obligaties, rente swaps en kasmiddelen) was positief met 20,1% door daling van de rente. De Return portefeuille (obligaties van opkomende markten, aandelen en vastgoed) behaalde een gering positief rendement van 0,1% met name vanwege negatief rendement op aandelen van 2,9%. Overige beleggingen als Emerging Market Debt en vastgoed konden dit negatief rendement net compenseren. De ontwikkelingen van de financiële positie in 2016 en de lange termijn rendementen worden in deze tabel weergegeven.

Toelichting op ontwikkelingen voor de beleggingsportefeuille

In het eerste halfjaar van 2016 is de rente nog verder gedaald. Oorzaak hiervan is aanhoudende onzekerheid op financiële markten en de lage economische groei in Europa. De lage economische groei is mede een gevolg van de vergrijzing van de Europese bevolking en toenemend spaargedrag. Door deze ontwikkelingen neemt de vraag naar ‘veilige’ obligaties toe met als gevolg daling van de rentes. Door daling van de rente zijn de waardes van de vastrentende waarden als staats- en bedrijfsobligaties gestegen alsmede die van schuldpapier van opkomende landen (Emerging Market Debt).

De aandelenmarkten hebben zich na een eerste slechte kwartaal hersteld. Vastgoed in Nederland, met name bij woningen, is tevens in een fase van herstel terecht gekomen.

Aanpassingen in de beleggingsportefeuille

In het eerste halfjaar heeft het fonds haar belang in bedrijfsobligaties en Altera vastgoed woningen uitgebreid. Tevens is besloten deel te gaan nemen aan het particulieren hypothekenfonds van Syntrus Real Estate and Finance (SAREF, vanaf tweede jaarhelft 2016) voor vijf procent van de portefeuille en te gaan investeren in beursgenoteerd Europees vastgoed via het betreffende beleggingsfonds van MN. Na realisatie van de vastgoedinvesteringen zal deze beleggingsklasse in totaal circa 10% van de portefeuille uitmaken.

Overige ontwikkelingen eerste jaarhelft 2016

  • Bestuur en Verantwoordingsorgaan: Aspirant bestuurslid Kimmo Boijenga (werkzaam voor SCA in Hoogezand) is per 2 juni jl. benoemd tot bestuurder namens de werknemers. Marjolein Ennema (werkzaam te Zeist) is per15 februari jl. benoemd tot lid van het Verantwoordingsorgaan namens werknemers.

Ga naar de pdf-versie van dit bericht