Nieuws

Financiële positie september

De dekkingsgraad van Stichting Pensioenfonds SCA daalde in september van 96,3% naar 96,0%.

Wat is een dekkingsgraad?

De dekkingsgraad is een percentage. Het geeft de verhouding weer tussen het kapitaal dat het pensioenfonds bezit en het kapitaal dat het fonds nodig heeft om nu en in de toekomst alle (opgebouwde) pensioenen te kunnen uitbetalen. Bij een dekkingsgraad van bijvoorbeeld 105% heeft het pensioenfonds € 1,05 in kas voor elke euro die het aan pensioen moet betalen.

De bovenstaande dekkingsgraad van 96,0% is de beleidsdekkingsgraad van ons pensioenfonds. Dit is de gemiddelde dekkingsgraad over de laatste 12 maanden. Sinds 1 januari 2015 moeten pensioenfondsen de beleidsdekkingsgraad rapporteren aan De Nederlandsche Bank (DNB). De overheid heeft deze regel ingevoerd, omdat de dekkingsgraad hierdoor minder pieken en dalen vertoont. Zo wordt onder meer voorkomen dat het bestuur op basis van een momentopname ingrijpende besluiten moet nemen.

Ontwikkelingen in september

Het vermogen van ons fonds steeg licht in september. De rente is en blijft erg laag. Hoe lager de rente, des te meer moet een pensioenfonds nu opzij zetten om in de (verre) toekomst alle pensioenen te kunnen betalen. Daardoor blijft de dekkingsgraad ook laag. Omdat de dekkingsgraad in september 2016 lager is dan in september 2015, daalde de beleidsdekkingsgraad afgelopen maand. De beleidsdekkingsgraad is immers een voortschrijdend gemiddelde over de afgelopen 12 maanden.

Levensverwachting

Behalve de rente, speelt de levensverwachting ook een belangrijke rol in de berekening van de financiële positie van een pensioenfonds. Hoe langer mensen leven, des te langer krijgen ze pensioen uitbetaald. Een ouderdomspensioen ontvangen deelnemers immers zo lang ze leven. Elke 2 jaar rekent het Koninklijk Actuarieel Genootschap (AG) uit hoeveel de levensverwachting stijgt en welke invloed dit heeft op de deelnemers van een fonds. In september bleek dat mensen opnieuw langer blijven leven. Het effect wordt de komende periode berekend en zal vervolgens in de dekkingsgraad worden verwerkt. 

Meer informatie

U kunt in deze grafiek zien hoe de dekkingsgraad van Stichting Pensioenfonds SCA zich heeft ontwikkeld. Dit overzicht wordt elke maand aangepast.